Javascript must be enabled for the correct page display
Faculty of Medical Sciences

Effective feedback in medical on-the-job training : Results of literature research & descriptive, explorative empirical research within the University Medical Centre Groningen

Gruppen-Zantinge, Annesophie (2010) Effective feedback in medical on-the-job training : Results of literature research & descriptive, explorative empirical research within the University Medical Centre Groningen. thesis, Other studies (UMCG).

[img] Text
GruppenZantinge2009vierkant.pdf

Download (4MB)

Abstract

Inleiding De opleiding van medische specialisten bestaat voor het overgrote deel uit (mee)werken in de patiëntee zien: on-the-job training (OJT). Om daarvan zo goed mogelijk te kunnen leren, krijgen artsen in opleiding tot specialist (aios) feedback op de manier waarop zij hun werkzaamheden verrichten. De modernisering van de medisch specialistische vervolgopleidingen speelt hier op in door feedback te zien als belangrijk onderdeel van de opleidingsvernieuwingen in. Ook teach-the-teacher trainingen van het Wenckebach Instituut (WI) besteden hier aandacht aan. Het WI mist instrumentarium om de effectiviteit van feedback in medische OJT te kunnen meten. Dit onderzoek speelt hier op in door antwoord te geven op de volgende onderzoeksvraag: Uit welke modaliteiten bestaat effectieve feedback tussen aios en supervisors binnen het UMCG? Methode Literatuuronderzoek naar de modaliteiten van effectieve feedback in medische OJT. Gezocht is met de termen ‘feedback’, ‘medical education’, ‘residents’ en ‘supervisors’ via Pubmed en Psycinfo. Kwalitatief onderzoek (semi-gestructureerde interviews) binnen één discipline onder de aios en supervisors, om na te gaan hoe de betrokkenen zelf over effectieve feedback denken. Resultaten Er zijn verschillende modaliteiten van effectieve feedback in medische OJT voorgesteld. Deze modaliteiten kan men verdelen in de categorieën: structuur, inhoud en gegevensindeling. Er is echter weinig of geen empirisch bewijs gevonden voor deze modaliteiten. De literatuur kon hierdoor slechts als structuur dienen in het empirische onderzoek naar de percepties van aios en supervisors over de modaliteiten van effectieve feedback. De interviews bevestigen de drie categorieën. Binnen deze categorieën noemen de aios en supervisors een groot aantal modaliteiten die ook in de literatuur voorkomen. Ze geven echter ook een aantal toevoegingen. Representatieve voorbeelden zijn: ‘een persoonlijke relatie’, ‘suggesties voor verbeteringen’ en ‘het stellen van vragen’. Conclusie Effectieve feedback in medisch OJT bestaat uit de volgende categorieën en modaliteiten: - Structuur: geplande afspraak, gezamenlijk initiatief, in samenhang met doelen, geschikt klimaat/ setting, persoonlijke relatie. - Inhoud: specifiek, niet-veroordelende taal, goed getimed - Gegevensindeling: (eerst) de leerling feedback op zichzelf laten geven, (eerst) goede punten, instructies/ suggesties voor verbetering, gelijkwaardige gesprekspartners, het stellen van vragen Deze uitkomsten kan men tijdens teach-the-theacher cursussen gebruiken om supervisoren handvatten te geven over hoe zij het beste feedback kunnen geven aan hun aios. In de toekomst kunnen de gevonden kwalitatieve resultaten helpen bij het ontwikkelen van hypotheses en verder onderzoek naar het optimaliseren van feedback in medische OJT.

Item Type: Thesis (Thesis)
Supervisor name: drs. E. Jippes, drs. E. opleidingsconsulent
Supervisor name: Polen, drs. J. van faculteit Economie & Bedrijfskunde
Faculty: Economics and Business
Keywords: Artsen in opleiding, Opleiders, Communicatie, Feedback
Date Deposited: 25 Jun 2020 10:52
Last Modified: 25 Jun 2020 10:52
URI: https://umcg.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/1326

Actions (login required)

View Item View Item