Javascript must be enabled for the correct page display
Faculty of Medical Sciences

De toepassing van lachgas bij de behandeling van tandartsangst :Een review van de literatuur

Piers, M.T. (2009) De toepassing van lachgas bij de behandeling van tandartsangst :Een review van de literatuur. thesis, Dentistry.

[img] Text
Piers.pdf
Restricted to Registered users only

Download (38MB)

Abstract

Angst voor de tandheelkundige behandeling is een veelvoorkomend probleem en kan een grote invloed hebben op het dagelijkse Ieven. Verschillende behandelopties kunnen worden toegepast bij het reduceren van extreme tandartsangst, waaronder gedragstherapie, sedativa en in uiterste gevallen kan de patient onder algehele anesthesie worden behandeld. Lachgas(N20)sedatie is een vorm van inhalatiesedatie en wordt toegepast vanwege het relaxerende en angstreducerende effect. Het doel van dit review is een overzicht geven van het effect van N20 bij de behandeling van tandartsangst en het effect van N20 ten opzichte van andere behandelmethoden te beschrijven. Hiertoe werd een literatuurstudie verricht. Gezocht werd naar studies waarin het effect van lachgassedatie op angstreductie bij extreem angstige volwassen patienten is vergeleken met het effect van gedragsmatige interventies, andere sedativa, algehele anesthesia of placebo. Met behulp van specifieke inclusie- en exclusiecriteria werden geschikte studies geselecteerd. Uit de literatuur bleek dat onder invloed van N20 de cognitieve functie is verzwakt. De patient is hierdoor minder alert en er treedt een Iichte vorm van amnesie op, wat de cooperatie tijdens de behandeling zelf wei ten goede komt, maar het leerproces voor de angstreductie op de langere termijn mogelijk ongunstig be"invloedt. Gedragsmatige interventies hebben vanwege het betere leerproces een groter effect op de angstreductie dan N20. Deze behandelmethode kost echter veel tijd. Vergeleken met andere sedativa en algehele anesthesia is de amnesie bij N20 echter veel kleiner, waardoor het angstreducerende effect van N20 op de langere termijn groter is. Bovendien is N20 beter stuurbaar, heeft het een kortere in- en uitwerkingstijd en zijn risico 's van N20 te minimaliseren door een juiste indicatiestelling en goede veiligheidsmaatregelen. Geconcludeerd kan worden dat gedragsmatige interventies de eerstekeusbehandelmethode zijn, maar wanneer deze geen uitkomst bieden en uitgeweken moet worden naar sedatie, inhalatiesedatie met N20 de voorkeur heeft. Het is daarbij wei van belang veiligheid voor de patient en het behandelteam in acht te nemen.

Item Type: Thesis (Thesis)
Supervisor name: Begeleider: and Bildt, M.M. and Universitair Medisch Centrum Groningen and Centrum voor Tandheelkunde en Mondzorgkunde and Rijksuniversiteit Groningen
Faculty: Medical Sciences
Date Deposited: 25 Jun 2020 10:46
Last Modified: 25 Jun 2020 10:46
URI: https://umcg.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/749

Actions (login required)

View Item View Item