Javascript must be enabled for the correct page display
Faculty of Medical Sciences

Acupunctuur in de Tandheelkunde : Een onderzoek naar de effectiviteit van acupunctuur in de tandheelkunde toegespitst op TMD, Xerostomie en extreem kokhalsreflex.

Veenstra, J. (2009) Acupunctuur in de Tandheelkunde : Een onderzoek naar de effectiviteit van acupunctuur in de tandheelkunde toegespitst op TMD, Xerostomie en extreem kokhalsreflex. thesis, Dentistry.

[img] Text
Veenstra.pdf
Restricted to Registered users only

Download (28MB)

Abstract

Achtergrond: Acupunctuur is een altematieve geneeswijze en valt onder de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCG). Patienten kiezen tegenwoordig steeds vaker voor altematieve geneeswijzen. Zo ook in de tandheelkunde. Desondanks blijven sommigen sceptisch over acupunctuur. Doel & Vraagstelling: Het doel van dit onderzoek is inzicht te krijgen in het effect van acupunctuur in de tandheelkunde. Dit literatuuronderzoek richt zich daarbij vooral op de behandeling van TMD, het bevorderen van speekselproductie en een extreem kokhalsreflex. De centrale vraagstelling in dit literatuuronderzoek is: wat is het effect van het behandelen van tandheelkundige patienten met klassieke acupunctuur in vergeleken met placebo groep of conventionele therapie? Materialen & Methoden: Met behulp van verschillende databases zijn verschillende onderzoeken gevonden die aan de hand van de gemodificeerde Dutch Cochrane criteria zijn geselecteerd. De overgebleven onderzoeken zijn in een evidence- tabel gezet en zijn vervolgens nader beoordeeld. Resultaten: Uit de resultaten van de onderzoeken met betrekking tot TMD volgt dat na de acupunctuurbehandeling verbeteringen waren opgetreden. In de helft van de onderzoeken waren de verschillen significant ten opzichte van de controlegroep, placebotherapie of conventionele therapie. Bij de behandeling van xerostomie door middel van acupunctuur bleek dat na de behandeling van acupunctuur geen significant verschil aanwezig was tussen de acupunctuurbehandeling ten opzichte van de controlegroep en placebotherapie. Bij het extreem kokhalsreflex zijn slechts twee geschikte onderzoeken gevonden. Een van deze onderzoeken gaf een significant verschil aan tussen de acupunctuurbehandeling en de placebotherapie en controlegroep. Voor aile onderzoeken geldt dat deze methodologisch gebreken vertonen. Conclusie: Aan de hand van de bestaande gepubliceerde onderzoeken valt niet vast te stellen of acupunctuur al dan niet effectief is bij het behandelen van tandheelkundige patienten. Om te beoordelen of acupunctuur in de tandheelkunde effectief is, is het noodzakelijk is dat er meer Randomized Controlled Trials komen die methodologisch goed in elkaar zitten en waarbij op langere termijn onderzoek gedaan wordt.

Item Type: Thesis (Thesis)
Supervisor name: Scriptiebegeleider: and Juch, Dr. P .J. W.
Faculty: Medical Sciences
Date Deposited: 25 Jun 2020 10:42
Last Modified: 25 Jun 2020 10:42
URI: https://umcg.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/329

Actions (login required)

View Item View Item