Javascript must be enabled for the correct page display
Faculty of Medical Sciences

Tandheelkundige zorg voor gehandicapten: Behandeling met lokaal anesthesia en gedragstherapie of met behulp van farmacologische ondersteuning?

Pepping, L. (Leonie) (2010) Tandheelkundige zorg voor gehandicapten: Behandeling met lokaal anesthesia en gedragstherapie of met behulp van farmacologische ondersteuning? thesis, Dentistry.

[img] Text
Pepping.pdf
Restricted to Registered users only

Download (16MB)

Abstract

In de tandheelkunde heb je te maken met verschillende bijzondere zorggroepen, de verstandelijk gehandicapte patient is daar een van. Uit onderzoek blijkt dat veel verstandelijk gehandicapten nog nooit tandheelkundig zijn behandeld voordat ze worden opgenomen in een instelling. Verder is er sprake van een grate behandelachterstand. Dit komt doordat tandartsen het moeilijk vinden om verstandelijk gehandicapten tandheelkundig te behandelen. De reden hiervoor is de slechte cooperatie van de patient. Slechte cooperatie kan komen door angst en door onaangename ervaringen zoals pijn. Om de verstandelijk gehandicapte patient goed tandheelkundig te kunnen behandelen zal de angst en de pijn dus moeten worden weggenomen. Hiervoor zijn verschillende methoden: gedragtherapie in combinatie met lokaal anesthesie of met behulp van farmacologische hulpmiddelen zeals orale sedatie, inhalatie sedatie, intraveneuze sedatie en algehele anesthesie. In dit onderzoek werd nagegaan of gedragstherapie in combinatie met lokaal anesthesie bij een curatieve tandheelkundige behandeling van verstandelijk gehandicapten leidt tot een betere cooperatie op Ianger termijn dan behandeling onder sedatie of algehele anesthesie. Dit werd gedaan door middel van een literatuuronderzoek. Er bleek weinig onderzoek gedaan te zijn naar dit onderwerp. Echt vergelijkend onderzoek was er niet, het waren vooral beschouwingen en betogen over de verschillende methoden. Uiteindelijk kon er uit de resultaten worden geconcludeerd dat wanneer gedragstherapie mogelijk is, dat de methode is die zal worden toegepast. Echter wanneer dit niet succesvol is zal er naar farmacologische hulpmiddelen kunnen worden gekeken. De eerste keuze gaat dan uit naar lachgassedatie in combinatie met lokaal anesthesie en wanneer dit niet lukt in verband met slechte communicatie met de patient, kan er gebruik worden gemaakt van intraveneuze sedatie. Als de veiligheid van het tandheelkundig team niet gegarandeerd kan worden of wanneer er uitgebreide en gecompliceerde behandelingen moeten worden uitgevoerd kan er gebruik gemaakt worden van algehele anesthesie.

Item Type: Thesis (Thesis)
Supervisor name: Begeleider: and Prof. Dr. R.M.H. Schaub and Rijksuniversiteit Groningen
Faculty: Medical Sciences
Date Deposited: 25 Jun 2020 10:41
Last Modified: 25 Jun 2020 10:41
URI: https://umcg.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/258

Actions (login required)

View Item View Item