Javascript must be enabled for the correct page display
Faculty of Medical Sciences

Mediterranean diet, obesity and new-onset diabetes after renal transplantation

Osté, M.C.J. (Maryse) (2015) Mediterranean diet, obesity and new-onset diabetes after renal transplantation. thesis, Medicine.

[img] Text
OsteMCJ.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)

Abstract

Achtergrond Het aantal patiënten met chronische nierziekte neemt toe, net als het aantal patiënten dat nierfunctie vervangende therapie nodig heeft (chronische dialyse of transplantatie). Niertransplantatie verbetert de kwaliteit van leven en overleving in deze groep patiënten in vergelijking met chronische dialyse. De prevalentie van obesitas en diabetes mellitus na transplantatie is echter erg hoog in niertransplantatiepatiënten, wat onder andere leidt tot een verhoogd risico op infecties, cardiovasculaire aandoeningen, transplantaat-falen en mortaliteit. Het doel van deze studie is het onderzoeken van de associatie tussen het Mediterraan dieet en de ontwikkeling van obesitas en diabetes na transplantatie. Methode In een prospectieve cohortstudie met 707 volwassen niertransplantatiepatiënten, tussen 2009 en 2011 geïncludeerd, zijn dieetgegevens op baseline verkregen door middel van een gevalideerde voedingsvragenlijst met 177 items. Patiënten werden onderverdeeld in drie groepen op basis van een 9-punten score die aangaf hoe goed het voedingspatroon van patiënten overeenkwam met dat van een Mediterraan dieet. De tweede groep werd gebruikt als referentiegroep. Data over het meest recente gewicht en de ontwikkeling van diabetes tijdens follow-up werd verkregen uit patiëntendossiers. Lineaire en multinomiale logistische regressie analyses zijn gebruikt om de associatie tussen het Mediterraans dieet en body mass index en obesitas te onderzoeken, terwijl logistische regressie en cox regressie analyses zijn gebruikt om de associatie tussen het Mediterraans dieet en de ontwikkeling van diabetes in kaart te brengen. Resultaten De mediane follow-up voor body mass index was 4,0 jaar en voor de ontwikkeling van diabetes 3,8 jaar. Verandering in absoluut en relatief BMI was niet verschillend tussen de groepen gebaseerd op het Mediterraan dieet. Er werd geen associatie gevonden tussen het Mediterraans dieet en obesitas na transplantatie. Tijdens follow-up ontwikkelden 28 patiënten diabetes, waarvan 17 patiënten in groep 1 (10%), 6 patiënten in groep 2 (3%) en 5 patiënten (5%) in groep 3, χ2 test P = 0.04. Niertransplantatiepatiënten waarvan het voedingspatroon niet goed overeenkwam met dat van een Mediterraan dieet (score: 0-3) hadden een hogere kans op het ontwikkelen van diabetes na transplantatie in vergelijking met niertransplantatiepatiënten die een voedingspatroon hadden dat iets beter overeenkwam met het Mediterraan dieet (score: 4-5) (Hazard Ratio (HR) = 2.85; 95% betrouwbaarheidsinterval (BI) 1.17-6.93, P=0.02). Niertransplantatiepatiënten waarbij het voedingspatroon heel goed overeenkwam met het Mediterraan dieet (score 6-9) hadden ook een iets hogere kans dan patiënten met een gemiddelde score betreffende het Mediterraan dieet, maar dit was niet significant (HR = 1.48, 95% BI 0.47-4.67, P=0.50). De resultaten van multivariabele analyses, waarbij rekening werd gehouden met mogelijke confounders, waren vergelijkbaar met die van de primaire analyses. Conclusie Een voedingspatroon dat maar matig overeenkomt met het patroon van een Mediterraan dieet is geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes na transplantatie in niertransplantatiepatiënten. Dit verschaft nieuwe inzichten op het gebied van dieetaanbevelingen in deze groep patiënten.

Item Type: Thesis (Thesis)
Supervisor name: Faculty supervisor: and Bakker Prof. dr. S.J.L. and Other supervisors: and Corpeleijn Dr. E.& and Keyzer, drs. C. (PhD candidate) Location: Department of Int
Faculty: Medical Sciences
Date Deposited: 25 Jun 2020 10:40
Last Modified: 25 Jun 2020 10:40
URI: https://umcg.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/215

Actions (login required)

View Item View Item