Javascript must be enabled for the correct page display
Faculty of Medical Sciences

Het effect van de consumptie van pepermunt en kauwgom op de speekselvloed

Roi, A.G. la (2013) Het effect van de consumptie van pepermunt en kauwgom op de speekselvloed. thesis, Dentistry.

[img] Text
laRoi.pdf
Restricted to Registered users only

Download (48MB)

Abstract

Achtergrond Iedere dag wordt de mond intensief gebruikt en blootgesteld aan vele verschillende voedingsproducten. Naar de effecten van het nuttigen van (suikervrije) kauwgom op de mondgezondheid is uitgebreid onderzoek gedaan. Maar het verschil tussen de situatie waarbij een persoon na het eten van zoetigheid een pepermuntje eet en na het eten van zoetigheid waama kauwgom wordt geconsumeerd is geen onderzoek gedaan. Datzelfde geldt voor het verschil tussen 'na een hartig eetmoment een pepermuntje eten' vergeleken met 'na een hartig eetmoment kauwgom consumeren', ook hiemaar is geen onderzoek gedaan. Deze mogelijke verschillen worden in dit onderzoek onderzocht. De hoop is dat de uitkomsten van dit onderzoek een basis kunnen vormen voor een algemeen praktisch advies aan patienten. Probleemstelling W anneer mensen in een restaurant gegeten hebben wordt zeer regelmatig een pepermuntje genuttigd bij het betalen van de rekening. De maaltijd wordt hierdoor uiteindelijk afgesloten met een pepermuntje; een zoetmoment. Hierdoor daalt de pH en kan demineralisatie van tandweefsel plaatsvinden (12). Om uitspraken te kunnen doen over het verschil in effecten tussen het eten van pepermunt en het consumeren van kauwgom is onderzoek nodig. Vraagstelling Wat is het verschil in effect tussen het consumeren van kauwgom en het eten van pepermunt op de speekselvloed bij gezonde volwassenen in de leeftijd van 18-40 jaar? Doelstelling Inzicht geven in het effect van het nuttigen van kauwgom en pepermunt op de mondgezondheid en dan met name wat het effect is van het consumeren van kauwgom en het eten van pepermunt op de speekselvloed en de pH-waarde van het speeksel. Experiment Er zijn bij 60 proefpersonen zes metingen per persoon uitgevoerd. Proefpersonen aten op drie momenten zoete voeding (cake) en op drie momenten hartige voeding ( oude kaas ). Na elk van deze eetmomenten werd een interventie uitgevoerd: parafilm als nulmeting, pepermunt als interventie en kauwgom als interventie. Deze drie interventies werden uitgevoerd na het consumeren van zoete voeding en werden uitgevoerd na het consumeren van hartige voeding. Het speeksel werd gedurende twee minuten iedere 30 seconden opgevangen in vooraf gewogen opvangvaatjes. Na de interventie werd een vragenlijst ingevuld met betrekking tot de frisheid, vochtigheid en smaak van/in de mond.Hiema werd een pauze genomen voor verder werd gegaan met het afnemen van speeksel.Aansluitend op de metingen werd het speeksel geanalyseerd. Resultaten Een interventie (consumptie van kauwgom ofpepermunt) leidde na zowel het zoete als na hartige eetmomenten tot een significant hogere speekselvloed dan de nulmeting. Pepermunt zorgde zowel na zoet als na hartig voor een significant lagere pH dan na de bijbehorende nulmeting. Na een hartig eetmoment is de pH na consumptie van kauwgom significant lager dan bij de nulmeting na hartig. De pH na een hartig eetmoment is bij consumptie van pepermunt forser gedaald ( -0,67) dan na consumptie van kauwgom (-0,14). Een interventie met pepermunt na een hartig eetmoment leidt tot een significant hogere speekselvloed dan een interventie met kauwgom na een hartig eetmoment. Consumptie van pepermunt leidde na zowel zoete als hartige voeding tot een significant lagere pH dan de interventie met kauwgom na deze twee verschillende eetmomenten. De interventie met kauwgom leidt tot een significant hogere pH, na zowel een zoetmoment als na een hartig eetmoment. Conclusies Een maaltijd kan het beste worden afgesloten met een hartig eetmoment, waarna niets wordt genuttigd. Wanneer een maaltijd wordt afgesloten met een zoet dessert is het beter om niets te nuttigen dan pepermunt te nuttigen. Het nuttigen van kauwgom lijkt een gunstig effect te hebben voor de mondgezondheid door stimulatie van de speekselvloed en stijging van de pH-waarde. Het speeksel stimulerende effect van kauwgom is in dit onderzoek aangetoond ten opzichte van de nulmeting, niet ten opzichte van de consumptie van pepermunt. Het positieve effect van het eten van kauwgom op de pHwaarde is in dit onderzoek aangetoond. Wanneer men graag iets nuttigt na een maaltijd is het aan te bevel en om, zowel na een zoet als na een hartig dessert, kauwgom te nuttigen. Uit de vragenlijsten bleek dat kauwgom na zowel een zoet eetmoment als een hartig eetmoment het beste wordt gewaardeerd als het gaat om het gevoel van frisheid, de vochtigheid van de mond en een prettigere smaak

Item Type: Thesis (Thesis)
Supervisor name: Begeleider: and Winkelhoff, Prof.dr. A.J. van
Faculty: Medical Sciences
Date Deposited: 25 Jun 2020 10:58
Last Modified: 25 Jun 2020 10:58
URI: https://umcg.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/1873

Actions (login required)

View Item View Item