Javascript must be enabled for the correct page display
Faculty of Medical Sciences

Managementinformatie in verloskundige praktijken : Een case study rond de Verloskundige StadsPraktijk Groningen

Zeinstra, Linda (2009) Managementinformatie in verloskundige praktijken : Een case study rond de Verloskundige StadsPraktijk Groningen. thesis, Other studies (UMCG).

[img] Text
scriptievierkantLindaZeinstra.pdf

Download (1MB)

Abstract

Inleiding Verschillende ontwikkelingen binnen de verloskundige sector gaven aanleiding voor de manager van de Verloskundige Stadspraktijk (VSP) om na te gaan welke informatie nodig is om de VSP aan te sturen en te beheersen. Sinds enige tijd is marktwerking in de gezondheidszorg een feit. Er komt meer concurrentie en het belang van het leveren van kwalitatief hoge zorg neemt toe. Ontwikkelingen als verdergaande medicalisering, intrede van de marktwerking en bevolkingsgroei (afname zwangerschappen) leiden tot onder andere de vragen: - Hoe moeten we de VSP in de toekomst aansturen om te kunnen groeien? - Hoe spelen we in op de wensen van de cliënt? In kwalitatief beleidsondersteunend onderzoek is achterhaald of het managementinformatiesysteem van de VSP de juiste informatie levert en of aanpassingen in het systeem noodzakelijk zijn i.v.m. de ontwikkelingen in de markt. Methode Explicitering van begrippen als management accounting en managementinformatiesysteem (MIS). De contingentietehorie laat zien dat er geen algemene toepasbaar MIS bestaat en dat elke organisatie onder invloed staat van interne en externe factoren, zoals organisatiestructuur, omvang, technologie, strategie, omgeving en cultuur. Vanuit de literatuur werden deze factoren beschreven en met interviews binnen de VSP en twee andere verloskundige praktijken rondom Groningen in de praktijk getoetst. Resultaten Na dataverwerking werden de resultaten toegelicht met citaten. De praktijk van de VSP blijkt af te wijken van die van de andere twee praktijken, o.a. door de rechtsvorm (BV) en omvang. Dit was reden om een manager aan te stellen voor de aansturing van de praktijk. Het belang van een MIS die juiste en tijdige stuurinformatie levert, is daardoor groter. Conclusie Het antwoord op de hoofdvraag is: nee, het huidige MIS voldoet niet aan de actuele eisen van de VSP. Het MIS moet niet alleen historische financiële informatie bevatten, maar ook toekomstgerichte non-financiële informatie, zoals tevredenheidonderzoeken. De oplossing ligt niet alleen bij implementatie van een ander MIS. Ook het proces van strategievorming en kwaliteitsverbetering is belangrijk. Handige concepten daarvoor zijn Strategic Total Quality Management (STQM), de Plan-Do-Check-Act cyclus (PDCA) en het ManagementKompasSysteem (MKS). Het nut van deze concepten voor de VSP betreft het continue kwalitatief verbeteren van punten, zodat de cliënten blijvend kwalitatief goede zorg ontvangen. Door steeds te evalueren en beleid aan te passen, ontstaat een cyclus van strategie/beleidsvorming en kwaliteitsverbetering. Dit kan men gebruiken als ondersteuning bij de aansturing van de VSP.

Item Type: Thesis (Thesis)
Supervisor name: Ringen, mw. I.A.P.R. van and Wenckebach Instituut
Supervisor name: Smeenge, A. and Steen, M. van der and Economie en Bedrijfskunde, Accounting and Rijksuniversiteit Groningen
Faculty: Economics and Business
Keywords: praktijkvoering, Verloskunde, management
Date Deposited: 25 Jun 2020 10:40
Last Modified: 25 Jun 2020 10:40
URI: https://umcg.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/157

Actions (login required)

View Item View Item