Javascript must be enabled for the correct page display
Faculty of Medical Sciences

Samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen : Invloed van variabelen uit het MIP-G Model, Psychological Safety en Status

Hoiting, Marloes (2010) Samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen : Invloed van variabelen uit het MIP-G Model, Psychological Safety en Status. thesis, Other studies (UMCG).

[img] Text
Scriptie_Marloes_Hoiting.pdf

Download (497kB)

Abstract

Inleiding Goede samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen is van groot belang voor de kwaliteit van de zorg. Communicatie, of informatie-uitwisseling, is hierin erg belangrijk. Dit onderzoek brengt een aantal factoren in kaart die relevant zijn voor de informatie-uitwisseling in een team van artsen en verpleegkundigen. Verwachtingen en veronderstellingen bij de start van het onderzoek: -Een betere informatie-uitwisseling wanneer teamleden eerst zoveel mogelijk willen weten voor ze een besluit nemen (hogere epistemische motivatie). -Deze relatie is sterker als teamleden de beste uitkomst voor de groep nastreven (hogere pro-sociale motivatie) en zwakke wanneer teamleden het beste resultaat voor zichzelf wilden behalen (hogere pro-zelf motivatie). -Epistemische en sociale motivatie zorgen samen voor een bepaalde mate van psychological safety. De aanwezigheid van psychological safety geeft teamleden een gevoel van waardering voor hun input in het groepsproces. Hoe hoger de psychological safety, hoe meer informatie uitwisseling. -Ervaren statusverschillen beïnvloeden de psychological safety. Een groot ervaren statusverschil gaat samen met lage psychological safety. Methode Vragenlijstonderzoek onderzoek onder artsen en verpleegkundigen in verschillende zorginstellingen in het noorden van Nederland. Toetsing van de hypothese met regressieanalyse. Resultaten Epistemische motivatie heeft geen invloed op informatie-uitwisseling of psychological safety. Een pro-sociale motivatie gaat samen een hoge psychological safety en veel informatie-uitwisseling. Lage ervaren statusverschillen gaan samen met een hoge psychological safety en veel informatie-uitwisseling. Een pro-sociale motivatie gaat samen met weinig ervaren statusverschillen. Deze relatie is sterker wanneer teamleden ook epistemisch gemotiveerdzijn. Conclusie Sociale motivatie en ervaren statusverschillen lijken erg belangrijk voor informatie-uitwisseling tussen artsen en verpleegkundigen. Men moet echter rekening houden met twee beperkingen bij dit onderzoek: de lage respons (39%) en de gebruikte regressieanalyse (niet optimaal). Het verdient aanbeveling om bij vervolgonderzoek meer factoren bij informatie-uitwisseling en goede samenwerking tussen artsen en verpleegkundigen in kaart te brengen.

Item Type: Thesis (Thesis)
Supervisor name: Pols, dr. J.
Supervisor name: Rietzschel, dr. E.F.
Faculty: Behavioural and Social Sciences
Keywords: communicatie, statusverschillen, Verpleegkundigen, Artsen, Ziekenhuis
Date Deposited: 25 Jun 2020 10:39
Last Modified: 25 Jun 2020 10:39
URI: https://umcg.studenttheses.ub.rug.nl/id/eprint/100

Actions (login required)

View Item View Item